Powroty... pyszne dania orientalne w Mantra Gdańsk
Data wizyty środa, 19 Sierpień 2015, 18:00Data dodania02.09.2015 23:17:55
Autorsmakosze.info
Lokal zachwyca prostym, ale bardzo ciepłym wystrojem nawiązującym do indyjskich klimatów. Ciemne ściany, dużo ciemnego drewna, bardzo kolorowe siedziska niskich foteli. Przy wejściu gości lokalu wita kelnerka. Po chwili oczekiwania zajmujemy stolik w przytulnej "loży" w jednej z sal. Niezwłocznie otrzymujemy karty dań. Menu jest mocno rozbudowane, więc każdy znajdzie coś dla siebie (kalmary i krewetki, wieprzowina, baranina, ryby, dania jarskie). Ceny umiarkowane. Kelnerka bez problemu orientuje się w karcie dań i potrafi udzielić szczegółowych odpowiedzi na zadawane pytania.
Przystawka, to potężne rollo wypełnione dużymi kawałkami miękkiej i aromatycznej baraniny połączonej z warzywami (papryka, marchewka) oraz pojemnik z 6 pierożkami wypełnionymi mieloną baraniną. Rollo było tak duże, że spokojnie może stanowić odrębne danie obiadowe. Pierożki, to sporej wielkości kulki wypełnione po brzegi pysznym, soczystym mięsem. Ciasto pierożków było średnio grube, ugotowane na półtwardo. Doskonałe w smaku.
Danie główne, to paski wieprzowiny podane w dwóch sosach (łagodnym słodko-kwaśnym i ostrym na bazie chilli) z warzywami oraz indyjskim ryżem basmati i indyjskim chlebkiem Naan. Mięso doskonale kruche i soczyste. Fantastycznie smakowało z podanymi sosami. Warzywa, w obu przypadkach stanowiące dodatek do dania, a nie jego główny składnik, były ugotowane al dente. Ciekawy smak miał chlebek Naan, który trochę przypominał włoską focaccię podaną z pysznym masłem czosnkowym i ziołami.
Dania są smaczne, Porcje są naprawdę spore, więc bez problemu można się udać na posiłek i wyjść najedzonym. Ważne jest również to, że porcje są zgodne z opisem, tak więc zamawiając np.: danie z wieprzowiną możemy być pewni, że w porcji będzie w przewadze mięso, a warzywa i sos będą tylko dodatkami.
Przystawka, to potężne rollo wypełnione dużymi kawałkami miękkiej i aromatycznej baraniny połączonej z warzywami (papryka, marchewka) oraz pojemnik z 6 pierożkami wypełnionymi mieloną baraniną. Rollo było tak duże, że spokojnie może stanowić odrębne danie obiadowe. Pierożki, to sporej wielkości kulki wypełnione po brzegi pysznym, soczystym mięsem. Ciasto pierożków było średnio grube, ugotowane na półtwardo. Doskonałe w smaku.
Danie główne, to paski wieprzowiny podane w dwóch sosach (łagodnym słodko-kwaśnym i ostrym na bazie chilli) z warzywami oraz indyjskim ryżem basmati i indyjskim chlebkiem Naan. Mięso doskonale kruche i soczyste. Fantastycznie smakowało z podanymi sosami. Warzywa, w obu przypadkach stanowiące dodatek do dania, a nie jego główny składnik, były ugotowane al dente. Ciekawy smak miał chlebek Naan, który trochę przypominał włoską focaccię podaną z pysznym masłem czosnkowym i ziołami.
Dania są smaczne, Porcje są naprawdę spore, więc bez problemu można się udać na posiłek i wyjść najedzonym. Ważne jest również to, że porcje są zgodne z opisem, tak więc zamawiając np.: danie z wieprzowiną możemy być pewni, że w porcji będzie w przewadze mięso, a warzywa i sos będą tylko dodatkami.