Data wizyty wtorek, 22 Grudzień 2015, 20:00Data dodania08.01.2016 2:02:55
Autorsmakosze.info
Tradycyjna grecka zupa cytrynowa awgolemono ugotowana na bazie bulionu z kury została podana z niewielką ilością ryżu, marchewką, kawałeczkami kury oraz ściętym białkiem. Mocno orzeźwiająca i bardzo delikatna w smaku. Zupa cebulowa została przygotowana w trochę inny sposób, niż zazwyczaj jest podawana w lokalach. Przede wszystkim nie było w niej grzanki oraz nie została zapieczona z serem - pomimo informacji w karcie, że tak jest podawana. Została również doprawiona ziołami, które delikatnie zmieniły smak zupy, do którego jestem przyzwyczajony. Pomimo tych rozbieżności, danie było smaczne.
W przerwie między daniami spróbowaliśmy spanakopity, czyli klasycznej greckiej potrawy ze szpinakiem, porem oraz fetą pieczonymi w cieście fillo. Usmażony na głebokim oleju rożek był wypełniony doskonałym w smaku farszem szpinakowym. Smaczny, ponieważ nie był nasiąknięty olejem.
Dania główne, to prawdziwa klasyka: mussakas oraz udziec jagnięcy. Tradycyjne greckie danie z bakłażana, ziemniaków, kabaczków, pomidorów i mielonego mięsa zapieczone pod beszamelem było bardzo sycące, a przy tym smaczne. Drugie z dań głównych, to plastry miękkiej i soczystej jagnięciny podane z mocno słodkim sosem figowym oraz blanszowanymi warzywami. Dla przełamania słodkiego smaku mięsa bardzo rustykalne w smaku gotowane czerwone buraki. Danie pyszne.
Desery, to pyszny i gęsty jogurt grecki z dwoma rodzajami owocowego żelu oraz klasyczne ciastko greckie (kadaifi) podane z gałką lodów. Bardzo smaczne.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka zupa danie główne deser/napoje): 179 zł
W przerwie między daniami spróbowaliśmy spanakopity, czyli klasycznej greckiej potrawy ze szpinakiem, porem oraz fetą pieczonymi w cieście fillo. Usmażony na głebokim oleju rożek był wypełniony doskonałym w smaku farszem szpinakowym. Smaczny, ponieważ nie był nasiąknięty olejem.
Dania główne, to prawdziwa klasyka: mussakas oraz udziec jagnięcy. Tradycyjne greckie danie z bakłażana, ziemniaków, kabaczków, pomidorów i mielonego mięsa zapieczone pod beszamelem było bardzo sycące, a przy tym smaczne. Drugie z dań głównych, to plastry miękkiej i soczystej jagnięciny podane z mocno słodkim sosem figowym oraz blanszowanymi warzywami. Dla przełamania słodkiego smaku mięsa bardzo rustykalne w smaku gotowane czerwone buraki. Danie pyszne.
Desery, to pyszny i gęsty jogurt grecki z dwoma rodzajami owocowego żelu oraz klasyczne ciastko greckie (kadaifi) podane z gałką lodów. Bardzo smaczne.
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka zupa danie główne deser/napoje): 179 zł