Są opinie określające ją jako najzdrowszy owoc świata. Ma wyjątkowy smak: słodki, ale jednocześnie z lekko gorzkawymi nutami. To jagoda goji. Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.
Niemal wszyscy znają wielkie włoskie przeboje z lat siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych. Miłośnicy opery na całym świecie cenią twórczość Rossiniego, Verdiego i Pucciniego, a wieczorne kolacje we dwoje nie mogą się obyć bez pięknych miłosnych ballad Bocelliego oraz Ramazzottiego. Co sprawia, że włoska muzyka tak wspaniale wpisuje się w różnorodne gusta? Jakie dania podkreślą zabawę we włoskim klimacie - radzą eksperci marki Malma z kuchni Dantego - Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.
Słodkie przekąski, słone czipsy, napoje gazowane (ale i białe pieczywo) – to przykładowe produkty, które od 1 września znikną ze szkolnych sklepików i automatów z jedzeniem. Zastąpi je zdrowa żywność, między innymi owoce i warzywa.
Wielu z nas nie wyboraża sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej filiżanki kawy. Jednym wystarcza zalanie wrzątkiem mielonej kawy, inni korzystają z kaw rozpuszczalnych lub ekspresów na kawę w kapslach. Jednak coraz więcej jest wśród nas prawdziwych kawoszy delektujących się świeżo zmieloną kawą z ekspresu. A Ty do której grupy Kawoszy należysz?