"Burak" w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym... właśnie sam burak. 24 listopada przypada "Dzień Buraka" - to znakomita okazja do lepszego poznania tego warzywa.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak często mówimy o jedzeniu. Zarówno w literaturze, jak i języku potocznym nie brak odniesień do produktów spożywczych i celebrowania posiłków.
Tytułowe słowa Georgea Bernarda Shawa to tylko jeden z wielu przykładów sentencji pełnych smaku. Masz apetyt na więcej? Wyrusz z nami w podróż do świata kulinarnych przysłów!
Warsztaty, koncerty, jarmark i parada. 6-7 września 2014 r. zapraszamy do Torunia na Święto Piernika. Impreza, współorganizowana przez miasto i producenta toruńskiego przysmaku oraz Muzeum Okręgowe, Muzeum Etnograficzne i Teatr Baj Pomorski, wraca po kilkuletniej przerwie i uczci przypadające w tym roku 250-lecie Fabryki Cukierniczej "Kopernik".
Do 30 września można zgłosić swój udział w konkursie kulinarnym „Mistrzostwa Młodych Kucharzy” organizowanym przez firmę MAKRO Cash & Carry. W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Najlepsi spotkają się w wielkim finale w Warszawie, gdzie zaprezentują się przed międzynarodowym jury.